Zgodovina sekcije

Sekcija za ohranitev kulturne dediščine Kapel je neformalno začela delovati novembra 2011, ko se začelo delo na filmu TAK TI JE TU BLU, ki je bil ustvarjen  v letih 2011, 2012 in 2013  in premierno predvajan 31.08.2013. Produkcija in postprodukcija filma je bila izvajana v okviru dejavnosti Kulturnega društva Kapele.

Na srečanju ustvarjalcev filma 02.11.2013 je pristopilo   k ustanovitvi sekcije 47 igralcev, ki se združujejo in delujejo na področju kulture, vzgoje in izobraževanja, ustvarjanja, posredovanja kulturnih vrednot ter ljubiteljskega kulturnega dela, zlasti na področju ohranjanja dediščine in deluje v okviru Kulturnega društva Kapele.

Sekcija za ohranitev kulturne dediščine je bila soglasno sprejeta v okrilje Kulturnega društva  Kapele kot njihova četrta sekcija, na Občnem zboru Kulturnega društva Kapele 18.januarja 2014.

Najzahtevnejši projekt je bil  snemanje in montaža  celovečernega narečnega filma TAK TI JE TU BLU, ki  je  nastal v sodelovanju s krajani Kapel  v letih 2012 in 2013  s katerim so želeli rekonstruirati življenje, ljubezen in svatbene običaje v Kapelah po drugi svetovni vojni  in to v domačem kapelskem narečju. Popolnoma in izključno ljubiteljsko se je 90 krajanov Kapel (Kapelcev) iz štirih starostnih generacij postavilo v vloge režiserja, scenarista, snemalca, montažerja, etnologa in filmskih igralcev in so v filmskem smislu popolni naturščeki.

Premiera filma je bila avgusta 2013,februarja 2014 pa so film predstavili Slovenskemu etnografskemu društvu v Ljubljani.  Ustvarjalci filma so se  potem,ko so prejeli pozitivno kritiko stroke v Ljubljani,   odločili pokazati filmske  predstave v okoliških krajih kot tudi drugje po Sloveniji. Odzvali pa so se tudi povabilu Društva Slovencev Triglav v Subotici, Društva Slovencev Kredarica v Novem Sadu in Društva Slovencev Emona v Rumi in tam gostovali 17., 18. in 19.oktobra 2014.

Več o filmu in ustvarjalcih ter kontaktih pa najdete na njihovi FB strani www.facebook.com/filmkapele. 

V okviru sekcije deluje tudi gledališka skupina: KAPELSKE TRAČARICE, ki je s svojimi gledališkimi vložki popestri koncerte Moškega pevskega zbora in ljudskih pevcev Kapelskih pubov.

error: Vsebina kd-kapele je zaščitena !!