95. obletnica Moškega pevskega zbora Kapele

Ob 95. obletnici Moškega pevskega zbora Kapele

 

Deževna kaplja se na mavričnem listu blešči, mlade srne se pasejo na obronku gozda, plod raste in zori, vino vre, ob morju, ki se valovi, poje burja in prvi dim pozdravlja modrino – pravi čas za spomine in melanholijo.

https://vimeo.com/145833452

S to mislijo je Mihaela Slovenc pozdravila slavljence, Moški pevski zbor Kapele, njihove goste, Biljano Ivanović, ki je magistrirala iz solopetja na Akademiji za glasbo v Zagrebu, Špelo Troha, absolventko magistrskega študija klavirja na Akademiji za glasbo v Ljubljani, Marka Ferlana, virtuoza na kitari in absolventa magistrskega študija na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju, Mihaelo Komočar Gorše, solopevko s končano akademijo za glasbo v Zagrebu in številne obiskovalce, ki so v farni cerkvi Marijinega Vnebovzetjja v Kapelah 24. oktobra 2015 prisluhnili slavnostnemu koncertu s pomenljivim naslovom:

LJUBEZEN PRI 95.

12034267_752881474857714_5457582603365496121_o

Pisalo se je prestopno leto 1920, ko je rimskokatoliška cerkev razglasila Ivano Orleansko za svetnico, ko so fašisti požgali slovenski Narodni dom v Trstu, ko je Kraljevino Srbov, Hrvatov in Slovencev na poletnih OI v Antwerpnu zastopalo enajst tekmovalcev, vsi iz nogometne reprezentance (med njimi tudi 1 Slovenec), ko je ženskam priznana volilna pravica in ko je mladi študent teologije Anton Radanovič iz Slogonskega, po domače Ambrožev Tonček, v Kapelah (v majhni vasici ob meji s Hrvaško) ustanovil Moški pevski zbor Kapele. In od takrat zbor neprekinjeno prepeva že 95 let. Ko je ustanovitelj zbora Anton Radanovič po končanem študiju odšel službovat v druge kraje, so njegovo vlogo prevzeli še krajevni župnik in več učiteljev. Kapelski pevci so prepevali tudi med vojno, pa čeprav v daljni Šleziji.

Skozi delovanje zbora se je zamenjalo kar precej zborovodij: Anton Pohar, ki je pozneje postal kapelnik kapelske godbe; Ivan Pinterič (kapelski organist Janez), ki je zbor vodil 4 desetletja; Vilko Urek, ki je prevzel leta 1987 precej pomlajen zbor; Miha Haler je bil na čelu tega sestava celih 20 let; leta 2010 pa je prvič Kapelce, v zboru namreč, prevzela ženska roka, Mihaela Komočar Gorše. Vmes je mlada profesorica postala tudi mama, tako jo je med njeno porodniško odsotnostjo nadomeščal profesor Niko Ogorevc, ki vodi MoPZ Kapele še danes.

 

Mladeniči pri 95-ih so se predstavili z naslednjim repertoarjem:

Teku sem dol po dolin, Ljubim, Žarni maj, Bela krajina, Na trgu, Bedak je, Sječanje na Velu Luku, Cesarica, Mati bodiva prijatelja, Za prijatelje.

Zbor je skozi častitljivih 95 let delovanja zamenjal številne zborovodje, nabor pesmi se je sčasoma spreminjal, vrstili so se nastopi doma, (priča smo bili celo koncertu pesmi v 12 različnih jezikih) in v tujini (na Hrvaškem, v Avstriji, Nemčiji), zvrstili so se jubileji, uspehi (bronasto in srebrno priznanje z regijskih tekmovanj), največ menjav pa je bilo gotovo med člani oziroma pevci, a nekateri zboru ostajajo zvesti, zato so si prislužili Gallusove značke, ki jih je podelila koordinatorica JSKD RS, območne izpostave Brežice, ga. Simona Rožman Strnad.

Gallusove značke so prejeli:

Za 5 let in več delovanja v zboru so bronaste Gallusove značke prejeli:

  • Jure BLAŽEVIČ, Marko BLAŽEVIČ, Nino BOGOVIČ, Jože BOSINA in Tadej SLOVENC.

Za 10 let in več delovanja v zboru so srebrne Gallusove značke prejeli:

  • Jani OGOREVC, Gregor POLAJŽER in Florjan SLOVENC.

Za 15 let in več delovanja v zboru sta zlati Gallusovi znački prejela:

  • Miha PŠENIČNIK in Jože VOGRINC.

Za 30 let in več delovanja v zboru sta častni Gallusovi znački prejela:

  • Vlado HOTKO in Roman KROŠELJ.

Slavljencem je čestital predsednik KS Kapele Ivan Urek in prijatelji različnih društev iz domačega in sosednjih krajev, pevski in drugi prijatelji, povsem na zaključku pa jim je voščil še Pihalni orkester Kapele.

95 let ni malo – je veličastno, pomenljivo, častitljivo in očitno tudi zaljubljeno. Krmarjenje proti stotici pa naj bo polno pozitivnih presenečenj.

24.okotbra 2015

FOTOGALERIJA – klikni za povezavo