Ivan Požar prejemnik priznanja ZKD Brežice za leto 2016

Na vsakoletni prireditvi ob počastitvi Slovenskega kulturnega praznika, Zveza kulturnih društev Brežice poišče tiste posameznike in društva, ki so se še posebej izkazali na področju ljubiteljske kulture v preteklem letu. Tako so letos med ostalimi s priznanjem nagradili tudi našega člana Kulturnega društva Kapele Ivana Požarja.

Ivan Požar je že dobrih 30 let pomemben soustvarjalec kulturnega utripa v Kapelah. Kot mladi tenorist se je leta 1986 pridružil Moškemu pevskemu zboru KD Kapele. Poln mladostne energije in zagnanosti je kmalu postal odgovoren, viden in nepogrešljiv član. Zaupani sta mu bili funkciji člana upravnega odbora in podpredsednika Kulturnega društva Kapele in ju je izpolnjeval odgovorno in vestno. Pred nekaj leti je zaradi zdravstvenih težav prenehal s petjem v zboru, še vedno pa je močno motiviran za delo v društvu. Izkazal se je tudi z odličnimi motivacijskimi sposobnostmi s katerimi še zmeraj dviguje moralo in spodbuja prijatelje sopevce v težkih trenutkih, ko bi marsikdo brez njegove dobre volje in vzpodbude odnehal. S svojo vsestranskostjo in iznajdljivostjo rad pomaga ostalim in vedno, kot vesten član društva, najde čas za vse aktivnosti navkljub obveznostim na domači kmetiji. Pogosto je tudi pobudnik akcij pri katerih je s smislom za organizacijo, vodenje ter motivacijo ključ do uspešnih izvedb zastavljenih ciljev. V zadnjih letih se je aktivneje vključil v delovanje Sekciji za ohranitev dediščine, ki deluje v okviru matičnega kulturnega društva in se je izkazal tudi kot filmski igralec.

Z velikim veseljem se je pridružil filmski ekipi, ki je v produkciji društva ustvarila etnološko obarvani film Tak ti je tu blu in občinstvo navdušil z vlogo ženinovega očeta. Film je dokaz, da lahko tudi ljubiteljski, amaterski igralci ustvarijo kvaliteten film. Ivan Požar redno sodeluje pri vseh projektih Sekcije za ohranitev dediščine in s svojo motiviranostjo, dobro voljo, prizadevnostjo ter delavnostjo ustvarja izredno pozitivno, veselo in prijetno vzdušje med člani, ki so ponosni in veseli, da je Ivica njihov sočlan in prijatelj.