Koncert ob Kresni noči

Tako je bilo na koncertu v cerkvi Sv.Trojice v Kapelah na Kresni večer….

KRES ZAGOREL KLJUB DEŽJU

Vokalna skupina Iris je že četrto leto zapored pripravila koncert ob kresni noči, ki se vsakič odvija v kapeli Sv. trojice na Podvinjah 23. junija, na dan pred ivanjem oziroma šentjanževim. Na ta dan so pred desetletji kurili kresove in še danes velja kresni večer za najskrivnostnejši poletni dan. Že pred leti smo v Kapelah obudili ta star slovenski praznik, ko je ravno pred to cerkvico Svete Trojice tukaj na Podvinjah zagorel v mraku kres.

Starejši viri pripovedujejo, da so kresne prireditve vključevale tudi petje kresnic, t. j. v belo oblečenih deklet z rožami, ki so hodile po poljih in vaseh ter prepevale. ko je dan najdaljši in noč najkrajša v letu.

Namen prazničnega koncerta je predvsem druženje ob pesmi, ob prigrizku, pijači in klepetu pa tudi ob kresu, ki ga priredijo vaščani.

Koncert se je skozi ljubezensko tematiko spletal v poletno zgodbo ljudskih napevov, slovenskih popevk in tujih umetnih melodij, katerim pa so gostje večera, Komorna vokalna skupina Amadeus iz Šmarja pri Jelšah, dodali še dalmatinski melos in jazz.

Kljub hladnemu vremenu je tudi letos pred cerkvico zagorel kres, ki so ga obiskovalci koncerta občudovali kar od vrat, saj je dež preprečil, da bi se zbrali okoli njega in tako še kakšno skupaj zapeli.

Iris koncert