Letni zbor članov KD Kapele

Člani KD Kapele so tudi letos, podobno kot že lani, redni letni zbor članov pripravili nekoliko drugače. 24. februarja so se najprej zapeljali do Krapine na Hrvaškem, kjer so si ogledali muzej o naših verjetnih prednikih neandertalcih, ki so nekoč v zgodovini živeli na tistem območju.

Nadaljevali so v vinski kleti Emino, kjer so uvodoma imeli krajšo degustacijo vin iz omenjene kleti, nato pa so si ob strokovnem vodenju tudi ogledali klet, opremo in način delovanja zadruge. Tako so opravili ne le letni zbor, ampak so ga združili s strokovno ekskurzijo.

Strokovna ekskurzija članov društva KD Kapele, 24. februarja 2024

Poročilo o delu KD Kapele v letu 2023

Plan dela KD Kapele za leto 2024

Na ogledu vinske kleti EminoSledil je zbor članov, na katerem so predsedniki posameznih sekcij (imajo štiri v okviru društva) članom podali poročila o lanskoletnih aktivnostih. Tako so člani Moškega pevskega zbora Kapele nanizali naslednje nastope: na srečanju pevskih zborov MePZ Artiče in Vokalne skupine Barbara Globoko; 9. junija so se na povabilo KUD Oton Župančič Artiče udeležili Kulturnega rajanja v Artičah; imeli so Poletni koncert na Kapelskem ‘placu’, na katerem so gostili Pevsko skupino Lavrencij z Rake; 25. junija so sodelovali na slovesnosti ob 32. obletnici Republike Slovenije pod lipo pred cerkvijo svetega Roka v Brežicah; sodelovali so na skupni prireditvi KD Kapele se predstavi v gasilskem domu v Kapelah; pripravili so Božični koncert v obnovljeni domači farni cerkvi v Kapelah; 19. maja so se v Brežicah udeležili tudi revije Pesem Posavja in kot vsako leto že šestič zapored tudi osvojili prehodni pokal za najzanimivejšo zasedbo po mnenju obiskovalcev; 25. novembra so v Viteški dvorani Posavskega muzeja Brežice dosegli največji uspeh za MoPZ Kapele do zdaj, saj so se udeležili Regijskega tekmovanja odraslih pevskih zasedb Dolenjske, Bele krajine in Posavja ter prvič v več kot stoletni zgodovini zbora osvojili zlato priznanje. Žal pa so malo pred 70. rojstnim dnem nenadoma izgubili dolgoletnega zvestega in nepogrešljivega pevca Vlada Hotka, ki so mu seveda tudi zapeli ob slovesu.

Člani KD Kapele pred muzejem v Krapini
Vokalna skupina Iris šteje trenutno sedem članic z zborovodkinjo Matejo Rožman Lubšina. Lani so sodelovale na aprilskem jurjevanju v organizaciji Sekcije za ohranitev dediščine, junija na prireditvi ob obisku društva Slovencev iz Novega Sada, istega meseca so tudi organizirale koncert na kresno noč v cerkvi sv. Trojice na Podvinjah, novembra so nastopile na prireditvi KD Kapele se predstavi, 26. decembra pa so organizirale še pohod z lučkami, ki so ga zaključile s krajšim koncertom božičnih pesmi v župnijski cerkvi v Kapelah.

Sekcija za ohranitev dediščine oz. v veliki meri kar filmska sekcija je lanskoletne aktivnosti imela na filmskih predstavah etnografskih igranih filmov, tako so s filmom »Tak ti je tu blu – ob žetvi in ajnrükanju« gostovali na Sromljah, Bizeljskem in Lesičnem. Sodelovali so pri dogodku Jurjevanje v Kapelah, gostili so člane društva Slovencev Kredarica iz Novega Sada in pripravili dogodek ob tem, sodelovali so na skupni prireditvi KD Kapele se predstavi in opravili še nekaj filmskih gostovanj s svojimi starejšimi etnografskimi filmi.

V minulem letu so bili zelo aktivni tudi ljudski pevci Kapelski pubje in podmladek Sekcije za ohranitev dediščine, ki ga vodi Vlasta Kerin.

Tudi za leto 2024 imajo številne načrte za aktivnosti na področju ljubiteljske kulture, o tem pa ob eni prihodnjih priložnosti.