Med Slovenijo in Vojvodino

MED GORO IN NIŽINO,

MED SLOVENIJO IN VOJVODINO

Z INSTRUMENTLNIM ANSAMBLOM DRUŠTVA SLOVENCEV KREDARICA IZ NOVEGA SADA

 Kulturno društvo Kapele, Sekcija za ohranitev kulturne dediščine, je 5. julija 2015 gostila člane instrumentalnega ansambla Kredarica iz Novega Sada. Mile, Darko, Vlado, Ivo in Katarina so potomci slovenskih staršev,ki ohranjajo slovensko pesem in besedo, tudi s pomočjo profesorice slovenščine gospe Rut Zlobec.

https://vimeo.com/133312226

 

Po nastopu na Ptuju v okviru projekta »SPET DOMA« so obiskali Kapele. Sprejeli o jih na kapelskem placu, pogostili z domačim  kosilom in jim predstamvili nekaj  značilnosti Kapel, kamor štejemo Jovse in mogočne gozdove Dobrave s številnimi živalskimi vrstami, v farni cerkvi so zaigrali na orgle, potem pa jih je pot vodila na Bojsno k Radanovičevim na ogled repnice.

V hladnem zavetju gozdov, pri lovski koči na Ravnah, so jih sprejeli ljudski pevci Kapelski pubje s slovenskimi ljudskimi napevi, gostje pa so nadaljevali druženje s koncertom, ki je obsegal Avsenikove viže in vojvodinske zimzelene skladbe. Obiskovalci so jih nagradili z bučnim aplavzom, kar nekaj jih je tudi zaplesalo, z domačimi pevci pa so zapeli tudi njim znane pesmi: »Fijakar stari«, »Ne dirajte mi ravnicu« in še številne druge.

Po napornem dnevu so prenočili pri posameznih kapelskih družinah in se naslednjega dne, v ponedeljek, od njih poslovili in jim zaželeli lepo bivanje  v Puli, kjer so bili gostje tamkajšnjega društva Slovencev.    

FOTOGALERIJA – klikni za povezavo