NOV FILMSKI DOSEŽEK KAPELSKIH FILMARJEV

KAPELCI Z NOVIM IGRANIM FILMOM : ” OD PERA DO VAJKOŽA ”

Pa smo Kapelci, člani Kulturnega društva Kapele, sekcije za ohranitev kulturne dediščine in snemalec ter montažer Davor Lipej poskrbeli, da je bil od avgusta 2015 do februarja 2016 ustvarjen kratkometražni igrani narečni film OD PERA DO VAJKOŽA. Posnet je bil s Kapelskimi igralci v Kapelah na domačiji Cecilije Bokalič, Jožeta Štraserja in Vlada Štraserja.
Film je rekonstrukcija prijetnega in popolnoma pozabljenega in opuščenega zimskega opravila, čehanja perja, ki so ga gospodinje shranjevale skozi vse leto in sčehanega uporabile za vzglavnike /vajkože/ in blazine /tuhne/ in življenja ljudi v Kapelah okoli leta 1960, povezanega s tem opravilom.
Na povabilo Slovenskega etnološkega društva in Znanstvenoraziskovalnega centra SAZU, Inštituta za slovensko narodopisje bo med osmimi slovenskimi in tujimi filmi predstavljen na DNEVIH ETNOGRAFSKEGA FILMA z naslovom »videodokumentacija kulturne dediščine v produkciji neprofesionalcev v Ljubljani 8. in 9. marca 2016.
V Kapelah pa ga bomo zavrteli v soboto 19.marca 2016. Premiera bo popestrena s kulturnim programom v govorjeni in zapeti besedi.

Kulturno društvo Kapele