Pohod po vaških izvirih 2024

KD Kapele, Sekcija za ohranitev dediščine smo v nedeljo dne 28. aprila 2024 organizirali Pohod po vaških izvirih, tokrat smo šli po vasi Podvinje v Kapelah.

S tem tematskih pohodom smo želeli pohodnikom, krajanom, predvsem pa mladim in otrokom pokazati, da v preteklosti nismo imeli vodovodov, ampak so se domačini s pitno vodo oskrbovali malo drugače. Uvodni nagovor je naredil naš krajan, rojen na Podvinjah, Rudi Voljčanjšek, ki je zapisal naslednje:

»OPIS STUDENCEV:

V splošnem pomenu je »studenčnica« hladna, pitna voda, ki priteka iz manjšega izvira, ki mu pravimo studenec. Le-ti so bili do konca 19. stoletja, ko so pričeli kopati vaške vodnjake, najvažnejši izvir pitne vode na podeželju. Urejeni oz. postavljeni so bili, če je bilo le mogoče, lokacijsko tako, da so pokrivali le del zaselka. Da ni bilo potrebno vodo nositi predaleč.

Ob pohodu v nedeljo smo spoznali, iz katerih virov – studencev so se oskrbovali prebivalci na Ravnah na Podvinjah in del hiš na osrednjih Podvinjah.

ogled FOTOGALERIJE v višji ločljivost je tej povezavi s klikom FOTOGALERIJA

Na tem območju so bili znani trije studenci, ki so imeli tudi svoja imena: Repnik, po doma »Repnjek«, Duplo, po domače »Düplo« in tretji studenec so imenovali Mrzli studenec – po domače »Mrzov stedenc«.

Repnik – Repnjek je po pripovedi dobil ime po okrogli repi, ki je ušla deklici na hribu in se odkotalila v ta studenec. Pripoved na žalost pravi, da je v studenec padla tudi deklica in utonila.

Studenec Duplo, po domače Düplo, ki smo ga obiskali, je najbrž dobil ime po votlini, ki je nad njim.

Mrzli studenec – po domače stedenc pa nosi ime po zelo mrzli vodi, kar je bila za tiste čase brez hladilnikov v poletnem času zelo cenjena dobrina.«

Ob zaključku pohoda so se nam pridružili tudi naši pevci Moškega pevskega zbora Kapele z zborovodkinjo Katjo Bogovič, ki so se vrnili z uspešnega sodelovanja na mednarodnem pevskem tekmovanju v Bratislavi, dosegli so srebrno priznanje. S pogostitvijo in druženjem smo jim želeli pokazati, kako veseli in ponosni smo na njih.

Kmalu bomo pripravili podobne pohode še po ostalih vaseh!