PREMIERA NOVEGA FILMA V KAPELAH

KAPELCI Z NOVIM IGRANIM FILMOM OD PERA DO VAJKOŽA 

19.marca 2016 je bila v polni dvorani Gasilskega doma v Kapelah premiera 35 minutnega igranega narečnega filma OD PERA DO VAJKOŽA, ki je  rekonstrukcija kmečkega opravila – čehanja perja, postavljen v čas okoli leta 1960. Perje  so gospodinje  shranjevale skozi vse leto in sčehanega uporabile za vzglavnike(vajkože)in blazine (tuhne).  Čehalo se je pozimi, ko so se zbrali sosedje in združili prijetno s koristnim.

Film so ustvarili člani KD Kapele, sekcija za ohranitev dediščine in ga je posnel Davor Lipej od avgusta do decembra 2015 v Kapelah na domačijah Cicilije Bokalič, Jožeta Štraser in Vladota Štraser. Za otvoritev premiere so poskrbeli člani igralske skupine s skečem, ki je prikazal odnos mladih zakoncev do življenja in dela na kmetih in Kapelski pubje.

S filmom OD PERA DO VAJKOŽA so Kapelci sodelovali na  festivalu etnografskega filma v Ljubljani,kjer je bil predstavljen med osmimi slovenskimi in tujimi filmi v produkciji neprofesionalcev,   9.marca 2016. Ni bilo uradnega ocenjevanja, so pa ga etnologi in obiskovalci ocenili z zelo lepimi ocenami in bučnim aplavzom.

Sekcija za ohranitev dediščine pri Kulturnem društvu Kapele se trudi po svojih najboljših močeh ohraniti spomin na ne tako davno preteklost, ki pa se je le še redki spominjajo: na kmečka opravila, kmečko orodje, domačo kapelsko govorico,običaje, petje. Za to gre zahvala vsem in vsakemu posebej, ki svoj čas nameni, da vse to ne gre v pozabo.

28-Still0320_00013