“Šranga” na sejmu AGRA v Gornji Radgoni

Na sejmu Agra 2016 v Gornji Radgoni so ob predstavitvi konjev Posavscev sodelovali tudi člani našega društva-sekcije za ohranitev dediščine= filmska sekcija pri KD Kapele.

kapelci v radgoni

iz nagovora predsednice sekcije Mihaele Blaževič zbranim pred pričetkom uprozoritve:

Konj, ta plemenita žival je služila človeku od zibeli do groba, služila mu  je za delo na kmetijah in prevoze veselih in žalostnih druščin. Na podeželju, tudi v Posavju je bil konj še ne dolgo tega nepogrešljiv delovni stroj in  konjska vprega, edino prevozno sredstvo. Ostalo je malo ohranjene preteklosti podeželja, o   tem se skoraj več ne pogovarjamo kot da se je sramujemo in  gre neusmiljeno v pozabo.

Ohcet v radgoni

Kulturno društvo Kapele, sekcija za ohranitev dediščine pa se trudi ohraniti to podeželsko preteklost,to skromnost, to preprostost, to delavnost, v kateri so bili konji nepogrešljivi. Vozili so svatovsko obsedo: od ženina do neveste, od neveste k cerkveni poroki, pa zopet  na nevesti dom od katerega se je poslovila in odšla za snaho na ženinov dom. Vključili smo jih v celovečerni film  TAK TI JE TU BLU, ki je  rekonstrukcija   življenja, ljubezni in svatbenih običajev  v Kapelah po drugi svetovni vojni, in to v domačem kapelskem narečju. Film smo izdali tudi na DVD.

DSC01098

Vodi nas moto: da brez preteklosti ni sedanjosti in ni prihodnosti.

DSC01068

Na povabilo Slovenskega združenja rejcev konj POSAVEC vam bomo danes predstavili le majhen delček avtentičnih svatbenih običajev s konji,ki sega v 50 leta prejšnjega stoletja. Prikazan bo tisti del,  ko se nevesta, ki je že poročena  poslovi od svojih staršev, bratov, sester, sosedov, od svoje rojstne hiše in se odpelje v novo življenje, na možev dom.

DSC01096

Ženin bo moral plačati, da jo sme odpeljati za kar so poskrbeli domači fantje  na šrangi. Ni pa manjkalo vaških tračaric, sicer pa sledi uprozoritev na prostem….

DSC01106