Vokalna skupina “IriS” – 10 let

IRIS – 1o let, Podvinje (kresni večer), 23. 6. 2021

Po tem turbulentnem letu, zaznamovanem s pandemijo, epidemijo in posledično z različnimi ukrepi, ki so postali že kar stalnica v našem vsakdanjem življenju, smo pogrešali druženje, stike, prireditve, razstave – v živo.

Vokalno skupino IRIS iz KD Kapele je ves čas spremljal načrt, kako in kdaj izpeljati njenih 10 let delovanja. Časa za vaje ni bilo, meseci so minevali in nekako se je ponujala rešitev, da jubilej obeležijo na prostem – pred počitnicami na že tradicionalni prireditvi, 23. 6., na kresno noč pred kapelo Sv. trojice na Podvinjah.

Izbrale so pesmi, ki so jih prepevale že pred leti – slovenske in tuje, ljudske in umetne, ljubezenske ter znane zimzelene popevke.

Začetki njihovega delovanja segajo že več kot 10 let nazaj – 12 let, ko je takrat 8 pevk zbrala na kup Mateja Rožman Lubšina. Njen namen je bil, da v Kapelah zaživi tudi ženski pevski sestav, ki bi obogatil praznične svete maše, kakšno prireditev ali razstavo v domačem kraju. Mateja je prevzela vodenje skupine in na tem mestu vztraja še danes.

V pevski zasedbi pod imenom Vokalna skupina Iris so prvič zapele pri polnočnici v domači cerkvi leta 2009, čez eno leto pa so organizirale svoj prvi samostojni koncert, ki je naletel na zelo velik odziv.

To jim je dalo novih moči, energijo in motivacijo, da gredo naprej. Marca 2011 so jih člani MoPZ Kapele sprejeli v svoje društvo kot sekcijo in aprila istega leta so že bile uradno registrirane tudi med društvi v občini.

Kot je dejala vodja JSKD RS OI Brežice Simona Rožman Strnad, so bila društva v zadnjem letu na preizkušnji BITI ALI NE BITI. Presenetljivo se je večina njih obdržala, kar pomeni, da je medsebojno druženje še kako potrebno in pomembno v življenju.

Kot se za kresni večer spodobi, je po zadnji zapeti pesmi zagorel velik kres, ki so ga skrbno in premišljeno pripravili kapelski možje, za varnost pa je poskrbela gasilska straža PGD Kapele.

Mihaela Slovenc, predsednica Vokalne skupine Iris